Обява.bg

Зараждане на таунхаус стилът в имоти

Преди три века в Англия се появяват първите аристократични къщи. Тяхната функция била да приютяват всички богати хора пристигащи в гадовете за сезона покрай баловете. За викторианската епоха „таунхаус” е типичният стил, по онова време.

Днес за тях можем да съдим по филмите, който пресъздават отминали години. Този стил и строителния наклон се пренася по-късно и към големите градове Бостън и Ню Йорк.

В края на Първата световна война луксозни къщи има на много места по света, но предназначението им се насочва към жилище за хората идващи от по-малките населени места. И при всичко това комфортът и изискаността им дават началото на нова ера, която масово се използва в строителството.

Така с появата на таунхаусът. Днес има множество подобни къщи, които се превръщат в голямо удобство за посетителите на градовете, които не искат трайно да се заселят в големите мегаполоси или поради някакви финансови или други причини, не могат да си позволят да живеят в предградията или провинцията.

Стилът таунхаус е характерен за дом на всички онези хора от високата класа, които желаят комфорт в луксозен дом, а това е идеалният вариант да пресъздадат урбанистичния си живот.

За таунхаус са характерни големите площи от 150 до 300 кв. м., придружени от няколко етажа, подземие с мазета, гаражи, места за разположение на басейни, сауна, билярдна зала и други екстри.

Най-често такива имоти са проектирани на първия етаж, разположен малко над нивото на земята. В него кухнята и гостна са водещи. Към втория етаж се разполагат спални и работни кабинети. За домакинствата, в които имало повече деца мансардите, изпълняват роля на детска стая. И като цяло разпределението на помещенията можело да се импровизира според предпочитанията, нуждите и желанията на притежателите си.

Типично за луксозните имоти от миналото била фасадата, която се правела от изкуствен или още по-ефектно от естествен камък. Масово дори не е в пълен ред, а на половина фасада. За направата на най-луксозни фасади се ползвали материали като мрамор и гранит. С времето се появяват и множество изкуствени материали, подходящи за фасада, а изкуствените камъни за екстериор създава множество предпоставки за разнообразие. По този начин се създава едно ново поколение на традиционни архитектурни решения. Днес тези нововъведения са и една добра алтернатива за изолация и енергийна ефективност.

Днешният таунхаус е много познат и у нас. Той става съпътстваща част от българския начин на живот и позволява под един покрив да живеят няколко семейства. Това не ограничава по никакъв начин хората, които живеят в тях. Те са придружени от няколко входа, отделни помещения и редица възможности за поместване на една фамилия. Този стил поддържа някогашната задружност и патриархална обединеност.

Днес за урбанистична алиенация, чрез луксозни имоти, къщи от този род се цели да се създаде европейска култура в ежедневието, която да предостави достатъчно пространства и самостоятелност на семействата и едновременно с това да сплотява фамилията.

В луксозните имоти в Банско са типични комфорта и удобствата на големия дом, пренесени дори в съвременната обстановка. Към тях има множество свободни пространства и различен тип обзавеждане, според желанията. Към луксозните къщи може да се планират всякакви помещения с различни функции, нещо, което е далеч от представата за апартаменти или мезонет. И като цял средата на живот е изключително важна за всеки, а в къщите лукс има място за всеки един детайл и член на дома.

 

Scroll To Top